sâmbătă, 27 august 2011

Suzette sau Lavinia?

De cele mai multe ori gândurile îmi fug pe lângă film. Poate de aceea nu reușesc să rețin titlurile filmelor și numele actorilor (motiv pentru care vi le povestesc). The Banger Sisters este un film din 2002, cu Goldie Hawn (Suzette) și Susan Sarandon (Lavinia), o comedie cel puțin interesantă despre două prietene care se reîntâlnesc după 20 de ani. Din comicul de situație reiese însă un fapt cumplit de adevărat. Avem doar două variante: să fim așa cum ne-am dorit la 18 ani sau să fim așa cum își doresc ceilalți să fim. Sigur, există și oameni norocoși pentru care cele două variante se suprapun, dar cei mai mulți dintre noi, înaripați de visele tinereții ne lovim de cele două variante. Simple și crude în același timp. Nu știu de ce nu cred în existența unei soluții de mijloc.

Și uitându-mă eu strâmb la film, m-am întrebat preț de câteva zeci de minute dacă sunt Suzette, un adult pentru care timpul s-a oprit la 18 ani, fără preocupări majore, familie sau planuri de viitor, sau sunt cumva Lavinia, membru perfect al societății, cu un comportament ireproșabil dictat în totalitate de ceilalți (familie, vecini, comunitate). Apoi mi-am amintit de compunerea scrisă în clasa a 8-a în care plănuiam ce voi face la 18 ani și de orgoliul nefiresc care m-a încercat la 18 ani când am constatat că nu am făcut nimic din ce-mi propusesem. Alesesem altă facultate, nu eram îndrăgostită, nu arătam grozav și nici nu văzusem prea multe. Mi-am zis atunci că m-am maturizat și am trecut cu mândrie drept pe lângă visele de copil. De atunci, viața mi s-a pus de-a curmezișul de câteva ori și am observat de fiecare dată că am ales contrasensul. Nu mi-a păsat de planuri, se socotelile rudelor sau de vorbele vecinilor, nu m-am jenat să încasez pumnii celor din jur și nici ocara, de parcă îmi făcea plăcere. Nu înțelegeam nimic din doctrina lor și mă plângeam mereu că îmi sunt potrivnici. Așa că fără urmă de tăgadă sunt Suzette: fără planuri, fără viitor, acționând după ureche și mai ales după inimă, refuzând toate sfaturile bune și neînțelegând absolut nimic din reacțiile și atitudinea celorlalți.

Pentru că începe un sfârșit de săptămână, vă invit să vedeți un film și să vă gândiți un pic la următoarea zi din restul vieții voastre: Suzette sau Lavinia?

2 comentarii:

  1. OFZ,

    si eu sunt Suzette :)
    Cu mica mentiune ca, sper ca am mai invatat ceva in timpul ce-a trecut de la 18 pana la 35 :)
    In rest, imi traiesc viata asa cum simt, cum cred, cu bun simt fata de mine, fata de ceilalti, fata de univers in general. Daca asta deranjeaza pe cineva, pai ce sa mai zic...e problema lui si nu a mea :P
    Ma gandesc ca, si daca as fi fost Lavinia si m-as fi simtit fericita fiind asa, n-ar fi fost nici un bai.
    Definitia asta a fericirii si implinirii e tare, tare personala.

    RăspundețiȘtergere
  2. @lotusull: Si eu sper mereu ca am mai invatat cate ceva, desi (da' sa nu spui nimanui) nu s-a lipit nimic de mine. Sunt aceeasi aiurita, zau, plina de idei crete, de convingeri prea puternice si de sentimente de neclintit. Asa sunt eu si pana la urma trebuie sa ma descurc cumva cu mine. Regrete? Poate, dar nesemnificative. Deci, Suzette!

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine