luni, 13 septembrie 2010

12 reţete de fericire

Într-o dimineaţă geroasă de ianuarie, cu o pereche de schiuri sau un snowboard, alunecaţi uşor pe pârtia Cocoşul din Predeal. Asezonaţi cu o ciocolată caldă la 5 coborâri. Pentru diversitate puteţi alege şi alte pârtii din ţară sau nu.

Într-o zi înnegurată de februarie, luaţi-vă un liber brusc. Achiziţionaţi un amnar, chibrituri de grătar, un cuţit bun, un documentar BBC despre supravieţuirea în pădure, câteva şerveţele. Alegeţi o pădure prietenoasă, luaţi-vă toate măsurile de precauţie să n-o răniţi şi încercaţi metodele predate de BBC. Probabil n-o să vă iasă, dar gustul final va fi cu aromă iute de distracţie.

Într-o mocirloasă dimineaţă de martie, încălţaţi cele mai haioase cizme de cauciuc pe care le găsiţi. Se mai recomandă mănuşile fără degete, fularele lungi şi moi, şepci sau căciuli care lasă urechile la aer. Puteţi adăuga o umbrelă colorată şi impunătoare. Cu aceste ingrediente, umblaţi tot oraşul până descoperiţi ghiocei (de vânzare sau liberi). Dacă se poate achiziţionaţi, dacă nu fotografiaţi.

Într-o după-masă însorită de aprilie, căutaţi o biserică şi aprindeţi o lumânare. Dacă aveţi alte convingeri, priviţi într-un punct sacru (fie el cer sau pământ, apă sau floare, rază de soare sau frunză) şi spuneţi o rugăciune de mulţumire.

Într-o liniştită zi de mai, faceţi un plan de vacanţă sau, de ce nu, chiar luaţi-vă o vacanţă. Alegeţi tren, avion, maşină sau motocicletă, după gust, asezonaţi cu unul sau mai mulţi oameni dragi, cumpăraţi o hartă şi un creion bine ascuţit. Amestecaţi toate ingredientele câteva zile şi nu uitaţi să faceţi fotografii pentru viitoarele reţete.

În prima zi călduroasă de iunie, faceţi o plimbare în pas vioi prin parc. Dacă sunteţi amatori de condimente mai puternice, alegeţi păduri, dealuri, munţi. Orice cu verdeaţă, cu arbori transformaţi şi îmbrăcaţi în verde. Inspiraţi mireasma teilor şi gustaţi cireşe vremelnice şi zarzăre furate.

Pentru o dimineaţă de iulie, se recomandă o cafea tare şi dulce sorbită fierbinte la malul mării. Reţeta începe devreme, în zori (sau târziu dacă n-aţi mai apucat să dormiţi). Se ia îmbrăcăminte lejeră, dar călduroasă, o pătură, cafea bună şi dragoste. Dacă răsăritul vă prinde fără mâna celui drag aproape, strângeţi un pumn de nisip. Iubiţi marea, aerul ei sărat de doamnă cu sânge albastru. Iubiţi nisipul, pământ trudit, care a îndurat paşii timpului.

Într-o lungă zi de august, fierbinte, aprinsă, când oraşul e pustiu, alegeţi un muzeu. Poate fi de artă sau de ştiinţă, de istorie sau de biologie. Aprindeţi-vă senzaţii noi, gânduri şi idei. În drum spre casă, achiziţionaţi cea mai coaptă şi mai mare lubeniţă. Vă va răsplăti prietenoasă efortul de a o căra prin soarele de august.

Într-o seară răcoroasă de septembrie, priviţi cum se lasă soarele dincolo de dealuri. Se cer cort, sac de dormit, izopren, foc viu şi apă de râu, ceai cu rum, oameni buni. Se dă energie şi voie bună pentru mult timp.

Într-o seară promiţătoare de octombrie, cu bilete alese din timp în buzunar, cu haine combinate cu migală şi cu o discretă aură de parfum, urcaţi scările operei. Meniul poate fi variat în funcţie de preferinţe: Verdi, Puccini, Mozart, Ceaikovski şi mulţi alţii vă sunt daţi pentru alegere. Reţeta acestei luni necesită un pic de atenţie şi altfel de atitudine, dar gustul ei rafinat şi parfumul bun vă vor cuceri.

Pentru o seară ploioasă de noiembrie se cer: perne, pătură, canapea (extensibilă), vin, biscuiţi, film. Se amestecă ingredientele şi dacă nu ajung se mai adaugă un film, alt pahar de vin şi se mai frământă permele până se umflă corespunzător. Respiraţi încet, vorbiţi în şoaptă şi lăsaţi somnul să vă fure.

Într-o dimineată de decembrie cu mirosul de cozonac garantat, cumpăraţi cu brad (plastic sau natural, gestul contează). Alegeţi apoi din multitudinea de podoabe oferite prin magazine una-două care vă cheamă mai mult, dintre cele care vă devin dragi de cum aţi pus ochiul pe ele. Aveţi o zi întreagă să vă gândiţi doar la cei dragi, să le faceţi mici bucurii, să vă reamintiţi copilăria şi tovarăşii de joacă. Ingredientul secret: nu vă grăbiţi, savuraţi fiecare clipă.

Un comentariu:

  1. Ti-am savurat retetele si am luat aminte: un dus, o carte buna, un ceai si cateva bucatele de baclava.

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine