luni, 2 ianuarie 2012

Umberto Eco - Confesiunile unui tânăr romancier

sursa: agentiadecarte.ro
Aș putea să încep și să termin acest articol așa: Umberto Eco. E tot ce trebuie să știți pentru a aprecia această carte. Nu e un roman, mai degrabă o mărturisire extrem de bine documentată despre cum și în ce fel și-a scris Eco romanele. I-au trebuit câțiva ani pentru fiecare și documentarea a presupus inclusiv schița locului și a personajelor, refacerea personală a traseelor și multă muncă de bibliotecă.

Și pentru că nu se poate abține, mărturisirile sale sunt impregnate cu umor, cu povestioare și anecdote, cu referințe bibliografice impresionante, citate și exemple care cred că au făcut viața traducătorului un iad.

Nefiind vorba nici de un roman, nici de proză scurtă, Confesiunile unui tânăr romancier n-ar fi o carte ușor de citit (poate doar pentru un profesor de semiotică, istoria literaturii și altele). Dar pentru că este semnată Umberto Eco această carte este un lung șir de articole plăcute, surprinzătoare și care te conving să citești romanele acestui tânăr romancier. Preferatul meu este Misterioasa flacără a reginei Loana.

5 comentarii:

  1. Nu sunt un impatimit al cititului, iar cand citesc, evit astfel de lucrari. asta nu inseamna ca nu recunosc valoarea operelor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pretuiesc dragostea ta sincera fata de carti si iubesc felul in care ii celebrezi pe scriitorii lor, scump OFZ.
    Umberto Eco isi va serba maine (5 ian.'12) cei 80 de ani, datorita tie putandu-i fi astfel si noi alaturi cu gandul, sufletul si intreaga admiratie. :-)
    Multumesc mult ca mi (l)-ai amintit. :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Costin Comba: Cartile sunt o chestiune personala, la fel si relatia fiecaruia cu autorii lor. De gustibus non disputandum est :)

    @Carmen Nicolas: Nu stiam ca Eco este capricorn :) La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  4. "La Multi Ani!" sa-i fie! Sigur! Si cat mai multi! Exact asa cum vrea el sa-i fie. Ii spun si eu, cu tot sufletul. :-) (desi dintr-o graba matinala am schimbat firescul poimaine (e 5 ian. '12) cu "maine"-le scris putin mai sus. :-) - sau graba de a ma bucura si eu de ziua lui de nastere si de-ai-i fi alaturi, cumva?!? :-)) )

    Da! Exact asta e si ideea: depasindu-ne ratiunea prin simtire (partea transcedentala si metafizica-cuvinte interzise inclusiv in comunismul romanesc :-)) ), ajungem sa intram pe-un taram al "simtirii", de care nu suntem intotdeauna constienti, insa cucerit tocmai prin trairea noastra constienta, activa si autentica, insa guvernata de DRAGOSTE, clipa de clipa (ACTIONAND intens exact in acest sens :-) ).

    Mie mi-e clar ca-l apreciezi foarte mult pe Umberto Eco. :-) Sper ca si tie, scump OFZ. Insa constient de acum incolo. Mereu. Umberto Eco nefiind insa singurul din viata ta, desigur.:-))
    Fara sa vreau ti-am observat, in timp, rezonanta sufleteasca extrem de puternica cu toti (, dar absolut TOTI(!!!), cand spun TOTI(!!!) ) scriitorii sau artistii de renume amintiti pe site-ul tau, exact in preajma zilei lor de nastere. :-) Ceea ce presupune o acceptare plenara reciproca la nivelul cel mai subtil si delicat spiritual real posibil. :-) (, caci nu functioneaza altfel, in afara acestei reciprocitati spirituale intense. :-) )

    Mi-ai reamintit de anii '91, in care "Pendulul lui Foucauld" era in mare voga, toti recomandandu-mi-l ca pe un roman exceptional, iar eu dorind sa ma conving cu proprii mei ochi de veridicitatea "defilata" (, fie de catre colegii de serviciu sau facultate din Ro de atunci), ca sa ajung, in final, impinsa fiind de "curent" si cu "Numele Trandafirului" in brate, citindu-l nesatioasa (de mine(!!!) ). :-)
    Dupa '93 rupandu-mi-se firul meu numit “Umberto Eco”, absorbindu-ma alti "fantastici" “actuali”, datorita plecarii mele. :-) Definitive. :-(
    Voi cauta, in timp, ambele scrieri recomandate de tine, scump OFZ. In romana le-as "digera" sigur mai bine. Insa(-mi) ramane de vazut. :-) Orizonturile ne sunt asternute la picioare, asteptandu-ne sa le cucerim pas cu pas, clipa de clipa. Indiferent de limba vorbita, simtim toti la fel, chiar daca reactionam diferent la aceeasi stimuli.
    (Am scris acum cu mult drag pentru tine si U.E. :-) "La Multi Ani!" amandorura mereu. :-) )

    RăspundețiȘtergere
  5. @Carmen Nicolas: N-am stiut ca nimeresc asa de aproape de aniversarile autorilor :) Iti dai seama ca sunt un cititor neinsemnat in multimea de oameni pe care ii bucura ei. Dar stiu sigur ca ei scriu pentru fiecare dintre noi. De aceea nu ma mira ca citim lucruri diferite in aceeasi carte.

    Volumele lui Umberto Eco sunt editate recent in limba romana de editura Polirom. Poate reusesti sa faci rost de ele :)

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine