joi, 2 februarie 2012

Modele pentru români (I)

sursa foto
Mi-a spus cineva de curând că românii nu au modele și de aceea este haos în țara asta. M-am gândit fără să vreau la ce aud străinii despre România și ce soi de modele ne fac reclamă. Nu am nimic cu Hagi, Nadia sau Ilie Năstase, dar cred că putem mai mult de atât. Sau cel puțin am putut odată.

Am vrut să găsesc un personaj obscur, ascuns în umbra istoriei și a statutului său de .. femeie. Am vrut să aleg un om care nu poartă numele unei stații de metrou și neapărat să fie primul în ceva. Elena Ghica este cunoscută un pic pentru scrierile sale, pentru că a fost fiica unuia dintre membrii familiei Ghica și soția unui principe rus. Mai mult, este cunoscută pentru scrierile în franceză, publicate sub pseudonimul Dora d'Istria. A trăit în Rusia, Franța și Italia, dar și-a lăsat prin testament averea primăriei Bucureștiului pentru administrarea unui spital construit de familia sa. A colaborat cu reviste și a fost atentă la istoria țării sale: „…nu e departe ziua când, de la culmile Carpaţilor la ţărmurile Mării Egee, steagul principelui român Mihai Viteazul ca şi cele ale lui Caragheorghe, Scanderbeg şi Canaris vor fâlfâi liber peste frumoasele ţinuturi unde aceşti vajnici patrioţi şi-au vărsat sângele”, îi scria lui Giuseppe Garibaldi.

Dar cei mai mulți nu știu că Elena Ghica este prima femeie care a escaladat un vârf al Alpilor: Moench (care alături de Eiger și Jungfrau formează cel mai înalt și vizibil grup de vârfuri din Alpi). S-a întâmplat pe 1 iunie 1860, iar Elena Ghica și-a povestit ulterior aventurile în cartea La Suisse allemande et l’ascension de Moench.

Nu, nu vreau să vă impulsionez să fiți primii în ceva anume, nici să urcați vârfuri înghețate sau să vă apucați de scris romane. Modelul Elenei Ghica este modelul unei femei care a trăit frumos și a lăsat ceva bun în urmă. Este modelul unui om căruia i-a păsat de cei din jur, a pus suflet în toate și nu s-a lăsat descurajat. Este modelul unui om care a trăit oriunde pentru că l-a avut pe 'acasă' tatuat pe dinăuntru.

6 comentarii:

  1. Buna idee ai avut cu modelele. Sper ca o sa continui :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @lotusull: Nu e chiar ideea mea, dar ma bucur sa vad ca avem oameni frumosi in spate si nu trebuie decat sa-i cautam un pic prin praful istoriei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Abordarea OFZ, asta e a ta :)
    Pana la urma se poate vorbi despre un om , o idee in cel putin o suta de feluri. Si fiecare din noi va rezona la un mod de relatare mai mult decat la celelalte :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @lotusull: Cu siguranta perspectiva e a mea, caci mie mi-a placut mai mult aventura montana a Elenei Ghica decat cea politica :)

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine