joi, 7 martie 2013

Henryk Sienkiewicz – Fără dogmă

foto: wikipedia
Acum mulţi ani, într-un balansoar din Costineşti, cu 100 de grame de ciocolată de menaj topindu-mi-se pe mână, citeam Potopul. Un volum gros (din cele trei), cu foi îngălbenite de timp, îmi flutura prin faţa ochilor războinici polonezi, domniţe graţioase, ţinute impresionante, lupte, iubiri, trădări. N-aveam nevoie de filme, de mall-uri, de jocuri pe calculator. Aveam 16 ani şi făceam scufundări în literatura universală. N-am ratat nici Prin foc şi sabie şi, bineînţeles, nici Quo Vadis (o carte pe care bunica refuzase să o ardă în anii ’40, când, de teama ruşilor, lumea ardea orice carte cu subiect politic, istoric, religios). Aşa am ales Fără dogmă, pentru ediţia a doua a campaniei vAlluntar: cu amintirea puştoaicei de 16 ani care descoperea lumea.

Fără dogmă este un roman de dragoste (mi-au lipsit luptele, recunosc) şi mult mai analitic decât celelalte scrieri ale lui Sienkiewicz pe care le-am citit eu. Scris sub forma unui jurnal, romanul transpune lumea poloneză a sfârşitului de secol XIX prin ochii unui tânăr îndrăgostit. Prea bogat ca să se preocupe de altceva decât de propriile sentimente, fără pasiuni, idealuri, aspiraţii, fără nici o problemă socială sau economică, protagonistul romanului lui Sienkiewicz îşi petrece zilele încercând să obţină dragostea unei femei măritate. De altfel, a avut ocazia să se căsătorească cu această femeie, dar a refuzat din orgoliu şi dramatism, dintr-un fel de scepticism care se întoarce împotriva lui. La câteva luni după ce femeia s-a căsătorit cu altul, nu mai poate trăi fără ea..

Sigur, în lumea noastră o astfel de atitudine boemă este uşor de condamnat. Dar eleganţa cu care cei bogaţi îşi trăiau viaţa, doar administrând o avere moştenită, este un stil de viaţă pe care pot să-l apreciez. Se spune în roman că doar cei născuţi săraci fac ceva în viaţă, pentru că sunt obligaţi. Cei bogaţi care luptă să-şi mărească averea, sunt consideraţi avari, bolnavi, lipsiţi de scrupule. Căci ce nevoie ai avea de bani? De ce ţi-ai pierde sănătatea şi timpul adunând mai mult decât vei putea cheltui vreodată? Dacă independenţa financiară îţi oferă libertate, profită de ea.

Şi iubirea beneciază de o analiză atentă, într-un secol în care divorţurile nu erau văzute cu ochi buni, dar femeile puteau fi pierdute la cărţi. Printre reguli sociale, orgolii şi sentimente confuze se naşte o poveste de dragoste cu iz de secol XIX. Priviţi totuşi dincolo de ea, pentru că scriitura lui Sienkiewicz este mai mult istorică şi psihologică decât romantică.

Notă: articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA. Dacă primeşte 15 comentarii, plantăm un copac.

34 de comentarii:

  1. Ca de obicei am ramas impresionata de felul in care scrii. Mi-a placut dintotdeauna si ma surprinde placut de fiecare data. Ai tu un sarm aparte de a povesti si banuiesc ca vei face multora pofta de citit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cata dreptate este in cele spuse in aceasta carte! De ce nu s-ar bucura cei bogati de o viata plina de libertate? Ar putea sa faca tot ce le pofteste inima, insa avaritia si dorinta de a avea mai multa avere ii face sa isi piarda pretiosul timp pe "nimic". Pare un roman psihologic foarte bun care desi prezinta lumea secolului al XIX-lea, contine idei valabile in orice perioada de timp.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa perspectiva ta. Mi s-a facut dor de cartile adolescentei mele, de timpurile acelea in care ma refugiam intre pagini de carte pentru a descoperi lumea :)
    " Fara dogma " n-am citit, dar o voi cauta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos articolul! Felicitari! Ai facut o buna reclama cartii, dar si Costinestiului :D

    RăspundețiȘtergere
  5. he, he, "Quo vadis"...ce vremuri :) Am trecut "Fara dogma" pe lista

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumos scris, cu sensibilitate si pasiune! M-ai convins sa citesc cartea. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce-mi place recenzia ta, chiar m-ai facut curioasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Si mie mi-a placut aceasta carte. Si imi place si cum ai scris tu despre ea. Eu nu am mai citit alta carte a acestui autor, spre rusinea mea. Succes! O sa rasfoiesc putin blogul tau, prin felul in care ai scris m-ai facut curioasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartile sunt scrise sa fie descoperite, fiecare la timpul ei. Ma bucur ca ti-am starnit curiozitatea, te mai astept. Seara buna!

      Ștergere
  9. frumos scris :) , suces la copacit !

    RăspundețiȘtergere
  10. Am citit Potopul si Quo Vadis, de Fara dogma inca nu am dat. Suna bine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un pic diferita de cele doua, dar nu cred ca n-o sa-ti placa.

      Ștergere
  11. Nu am citit niciodata carti de Sienkiewicz dar ma faci curioasa. Par asa de frumoase prezentate de tine.

    RăspundețiȘtergere
  12. ee amintiri...
    succes la platat!

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitari pentr recenzie! Mi-a facut o deosebita placere sa o citesc!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari pentru cat de frumos ai scris!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, te mai astept. Sunt multe de citit si povestit.

      Ștergere
  15. Buna! Este prima carte scrisa de Sienkiewicz pe care o citesc, te invidiez pt ca ai reusit sa citesti si alte carti scrise de el. Timpul nu este pierdut si mi-as dori tare mult sa ma aventurez si prin celelalte carti scrise de el.
    Tocmai am observat in colectie ca mai sunt inca doua recenzii la aceasta carte, credeam ca doar eu am ales-o :) Am sa trec un link si spre recenzia ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, ma bucur ca esti curioasa si in privinta celorlalte scrieri ale lui, e dovada ca intr-adevar a facut treaba buna. In plus, mie mi-au placut mai mult :)

      Ștergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine