duminică, 26 februarie 2012

Guillaume Musso – Vei fi acolo?

După aventurile cu trilogia Back to the future,  mi s-a părut firesc să încerc o carte care tratează exact același subiect. Vei fi acolo? este o poveste despre întoarcerea în timp, dar nu ca simplu spectator, ci pentru a schimba trecutul care ți-a umplut viața de regrete. La interval de 30 de ani, Elliot cel tânăr și Elliot cel bătrân complotează pentru a schimba destinul. Preț de 10 pastile miraculoase, având la dispoziție doar vreo 20 de minute la fiecare călătorie, cei doi se luptă să salveze o viață dragă fără a deranja prea mult viețile celorlalți. Romanul te ține cu sufletul la gură până la ultimul rând, amestecând cu dibăcie poveștile celor trei personaje, trecutul și prezentul.

Vei fi acolo? este cu siguranță o poveste modernă, scrisă în stilul scenariilor cinematografice. Nu-ți lasă prea mult loc de imaginație, nu se pierde în descrieri nesfârșite, adaugă coordonate politice, culturale, geografice pentru a-și situa cititorul cât mai aproape de orașele americane în care se petrece acțiunea. Știi precis ce tricou poartă Elliot în prima călătorie, ce muzică era la modă în anii '70, ți se atrage atenția la cancerul de plamâni cauzat de fumat, la pericolul drogurilor și ca în orice film american apare o tânără extrem de frumoasă și prietenul ușuratic și plin de viață. Peisajul e complet. Te aștepți ca în timp ce citești pagină cu pagină să auzi strigătul regizorului și s-o vezi pe Penelope Cruz trecând unduios prin fața ta. Este noul mod de a face literatură, franc, cu fraze scurte și fără multe figuri de stil, consumând lacom toate clișeele istoriei. E ușor să te regăsești în astfel de filme de Hollywood, când ți se oferă atâtea detalii familiare.

Am primit cartea Vei fi acolo? prin intermediul campaniei vAlluntar lansată de Grupul editorial All, ceea ce înseamnă că această recenzie va aduce 15 minute de muncă voluntară din partea echipei campaniei. În plus, fiecare comentariu pertinent va mai aduce încă 3 minute. Așa că nu uitați să comentați!

13 comentarii:

  1. Pare interesant, seamănă cu un scenariu de Hollywood. Dacă voi găsi cartea în librării, o voi cumpăra.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Oana S: Mi-a lasat impresia ca ar vrea sa fie o ecranizare de succes :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte, foarte interesant subiectul, chiar m-ai convins sa caut cartea si s-o citesc.
    Ma gandesc doar asa, daca as schimba ceva in trecutul meu avand posibilitatea sa ma intorc... Nu stiu, chiar nu stiu acuma sa-ti raspund.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este intersant subiectul cartii - intoarcerea in timp - o idee frumoasa de care eu cred ca daca ar fi reala ar schimba poate pozitiv vietile multora dintre noi. Cred ca ar merita si o ecranziare.

    RăspundețiȘtergere
  5. ma tot intalnesc cu recenzii la cartea asta de cateva zile, o s-o iau si eu probabil curand:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pare foarte interesanta cartea, sigur o pun si eu pe lista de lectura.

    RăspundețiȘtergere
  7. @lotusull: Subiectul este interesant, intr-adevar. Cand gasesti cartea in librarie, rasfoieste-o, citeste putin pe unde nimeresti si vezi ce-ti spune intuitia :)

    @Adena: Greu de spus ce-am face.. clar e ca nu se poate face un sistem pe scara larga de reprogramari ale trecutului. Ar fi haos..

    @sim: Nu-mi aleg cartile dupa recenzii, nu stii niciodata ce-a fost in capul celui care a citit-o :) E adevarat totusi ca o ocheada in miezul actiunii nu strica..

    RăspundețiȘtergere
  8. E una din cartile pe care am pus ochii cu ocazia acestei campanii, dar inca nu am reusit sa o achizitionez. Cred ca ma va prinde foarte tare. Abia astept!:)

    RăspundețiȘtergere
  9. @andreea toma: Mai e timp pana pe 16 martie :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Acesta-i comentariul meu fugar; daca-mi va permite timpul, voi reveni cu unul mai profund. :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Comentariu pertinent sa fie atunci, scump OFZ. :-)
    Am urmarit cu tare muuulti ani in urma "Intoarcere in viitor", lasandu-ma captivata de posibilitatea mea proprie de a calatori in propriu-mi viitor, folosindu-ma de tehnicile puse la dispozitie de acest film, in trei episoade, insa... fizic, din pacate, nu am ajuns prea departe. Decat cu gandul. :-)
    Il voi cauta pe Guillaume Musso – "Vei fi acolo?", gandindu-ma, cand o voi gasi-o, la fiecare cuvant din recenzia de acum, scump OFZ. :-)
    Multumesc mult pentru inspiratie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa-ti placa romanul. Nu e asa vesel ca trilogia cinematografica :)

      Ștergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine