joi, 26 iulie 2012

Procente de lume

Conform unui site de turism (TripAdvisor), am văzut 5% din lume. O fi mult, o fi puțin? Sigur, dacă mă compar cu alții, numărul meu poate fi ușor judecat, fie într-o direcție, fie în alta. Dar mă întreb, așa, pentru mine, cât reprezintă 5%?

Primul loc de care îmi aduc aminte este orașul copilăriei mele, cel mai drag, mai frumos și mai neasemuit oraș, betonat temeinic și poluat de asemenea, orașul pe care îl voi iubi cu patimă dincolo de orice urâțenie sau neajuns. Au urmat apoi alte orașe, alți munți, alte mări. Unele mai albastre, altele mai adânci, locuri străbătute cu pas drag sau locuri pe unde m-a târât întâmplarea. Îmi place să cred că am luat câte un fir de praf din fiecare și construiesc cu ele o pânză de amintiri. Nu am o listă, un plan temeinic de călătorie pe care să-l bifez cu fruntea încruntată, numărând câte destinații îmi mai stau în calea fericirii. Eu merg cu vântul, cu timpul, cu întâmplarea. Călătoresc clandestin și aproape fără planuri, organizând de la o zi la alta sau neorganizând deloc. Doar biletele de avion mă mai trezesc din reverie, pentru ele făcându-mi totuși răgaz să le iau cu vreo lună înainte. Am plănuit și eu, ca oricine, și m-am trezit aruncată de întâmplare în cu totul altă direcție. Așa că îi dau mână liberă și o las să-și facă de cap prin vacanțele mele.

Iată-mă deci posesoarea a 5% din imaginile lumii. Îmi place perspectiva celor 95 de procente neexplorate încă. Mă zgâiesc pe geamul unui tren imaginar, gândindu-mă unde se va opri, ca un copil care-l așteaptă pe Moș Crăciun. Oare întâmplarea se va purta frumos cu mine sau mă va arunca în locuri urâte, triste și murdare? Cumva am încredere, cam multă zic unii, dar socotesc că nici dacă mă gândesc la rele nu-mi va crește procentul de bune. Așadar, cu încredere, către următoarea destinație. Ghiciți care va fi a voastră?

4 comentarii:

  1. frumoase gânduri... M-am simtit tare aproape, oare am vazut si eu 5% alaturi de tine? ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum ca stau sa ma gandesc.. cred ca da, de aproape 3 ani de cand va povestesc, fie ca erau locuri tocmai vazute, fie ca erau povesti de demult, v-am impartasit cam toti cei 5% :) O destinatie viitoare? Sau vreo dorinta?

      Ștergere
  2. Ha, ce frumos ma momesti tu sa privesc prin geamurile unui tren in mers :)
    Sa fie, sa fie.... Balcic. Prima destinatie. Apoi trag o fuga pana la Moscova si acolo imi iau sigur o papusa Matrioska. De la Moscova ma duc la manastiri in Moldova, via Sinca Veche, via ... aici nu situ, pun degetul pe harta tarii si vad unde nimeresc.
    Si uite asa, poate bifez si eu macar un 1 % :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deja ai 3 tari in perspectiva, sigur e mai mult de 1%.. de fapt, daca mai ai 99% de vazut, iti dai seama cate lucruri si locuri frumoase?! Dar imi place combinatia ta de mare linistita cu o Moscova controversata si cu pacea de manastire. Complex tur :)

      Ștergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine