vineri, 11 martie 2011

Eu și Internetul - 10 ani

În decursul unei zile, fie ea de muncă sau zi liberă, folosesc calculatorul, telefonul, radioul, televizorul. Puse cap la cap, aproape întreaga mea viață se derulează pe fundalul tehnologiei, fără a fi un maniac al gadgeturilor sau al dispozitivelor electronice de vreun fel. Nu am ultimele modele de calculatoare, televizoare, telefoane, nu folosesc tablete, gps, mp3-player. Totuși, este vizibil modul în care s-a schimbat viața mea în ultimii 10 ani, câți se împlinesc de la primul meu calculator.

sursa
Primul calculator l-am primit prin anul 3 de facultate, când deja nu mai puteam trece examenele fără el. A fost o investiție importantă pentru familia mea și mi-aduc aminte că am promis că nu voi mai avea nevoie de altul mai bun niciodată. De atunci, zilnic, am contact cu cel puțin un calculator, în total peste 10 ore. M-am învățat să-l folosesc și pentru divertisment și am trecut de mult peste principiul de a nu mai sta la calculator și acasă. Am schimbat vreo 2-3 calculatoare de atunci, iar acum am ajuns la laptop.

Ajung acasă. Deschid calculatorul. Apoi, trăgând cu ochiul la el, îmi văd de treburi. Vorbim puțin. Pornim și televizorul de cele mai multe ori și ne uităm la câte un film la calculator sau la televizor. Discutăm mai ales despre ce facem, ce film vedem, ce treburi mai avem de făcut sau am fost nevoiți să rezolvăm în ziua precedentă. Destul de rar ieșim în oraș sau mergem la vreun concert sau spectacol. Dar și în acele zile, deschidem calculatorul când ajungem acasă pentru ultimele știri sau o ultimă verificare a mailurilor, a blogului, a chatului. Mai schimbăm o vorbă cu prietenii, mai jucăm ceva, mai comandăm o pizza. De altfel, și când ieșim în oraș suntem încojurați de muzică bubuind sau susurând în difuzoare, DJ agățați de laptopuri și mixere, proiecții 3D, lasere si alte minuni datorate curentului electric. Comunicăm în grup sau solitar, uneori stimulați de atmosfera digitală, alteori profund deranjați de numărul prea mare de decibeli sau instalțiile de lumini prea insistente.

De-a lungul timpului, am observat că oamenii migrează cu predilecție spre tehnologia nouă. Din curiozitate, din comoditate sau doar din orgoliu, oamenii tind să utilizeze cele mai noi descoperiri are științei. Impactul acestora asupra stilului de viață și asupra modului în care ei comunică și se raportează la comunitate este mereu surprinzător. Cine ar fi crezut că radioul care a făcut istorie în timpul celui de-al doilea război mondial va ajunge un accesoriu al telefoanelor, mașinilor, calculatoarelor și va fi transmis online de către oricine. Cine ar fi crezut că televiziunea și instalarea ei în orice casă va ajunge la stadiul digital în care orice utilizator își poate aranja ordinea programelor, le poate opri sau înregistra, le poate derula înainte sau înapoi. Cine ar fi crezut că cinematografia va ajunge 3D sau 7D și că nu va mai avea oameni drept personaje, ci creaturi ale computerului. Cine ar fi crezut că rețelele de calculatoare utilizate intern în întreprinderi vor ajunge 'world wide web'.

Cu toate aceste schimbări tehnologice era inevitabil să se schimbe și modul de comunicare al oamenilor, relațiile și viața privată. Avantajele și dezavantajele acestui val tehnologic vor fi apreciate mult mai bine de către generațiile viitoare, martore ale altor schimbări. Oare peste 10 ani care va fi ultima modă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine