vineri, 8 februarie 2013

Gabriel Garcia Marquez – Un veac de singurătate

Am auzit atât de multe despre Marquez – laureat al premiului Nobel pentru literatură – și despre cel mai cunoscut și apreciat roman al său – Un veac de singurătate – încât am ținut morțiș să-l citesc și eu, ca un punct de referință în lista lecturilor mele.

Privit de departe, romanul lui Gabriel Garcia Marquez susține adevăruri fundamentale ale omenirii și ale istoriei sale: tipare concrete repetate în perioade diferite, tehnologizarea, războaiele, raporturile dintre femeie și bărbat, rațiunile politice și beția puterii, moștenirea genetică și socială, etc. Se regăsesc toate aici, într-o formă stilizată de saga, ascunse în spatele unor personaje care cuprind metehnele omului generic, în spatele unor fapte care cuprind întreaga istorie. Judecând sub aspecte filosofice și sociale, Un veac de singurătate este un roman complex, bogat în simboluri și educativ, activând straturi profunde ale conștiinței de sine. Pot înțelege admirația fanilor săi.

Îmi permit însă și o părere personală, fără a avea pretenții că este dintre cele bune. Sigur, omul este limitat în macro-sistemul său. Inevitabil, tipurile umane sunt repetitive în istorie și dacă vă uitați la metrou într-o dimineață veți găsi cu siguranță câțiva cheflii, câțiva taciturni, vreo doi-trei întreprinzători, vreo doi dictatori, câțiva răutăcioși și tot așa. Niciuna dintre caracterizările descoperite de oameni nu include un singur personaj. Dar mă încăpățânez să cred că toți suntem unici, în interiorul micro-sistemului în care trăim cel puțin. Ori un roman în care personajele se identifică atât de mult unul cu celalalt încât poartă același nume și propriile lor rude îi confundă (deși îi despart generații) nu mă poate convinge. Cred cu putere în individualitate, în bucuriile și tristețile fiecăruia, în modul unic de a iubi, de a mângâia, de a privi. Terra se învârte în jurul Soarelui, sigur, dar se învârte și în jurul axei proprii. Suntem membrii mărunți ai unui sistem măreț, dar suntem membrii marcanți ai propriului sistem. Ne trăim viața, poate singura pe care o avem, și pentru noi acesta este universul. Reducerea lui la un pas insignifiant al Omenirii duce la acele 'generații de sacrificiu'. Nu avem dreptul de a sacrifica viața cuiva, de a-l transforma într-o furnică necunoscută, un pion în marele plan al omenirii. Bunicii mei au trăit războiul și 50 de ani de comunism, dar au trăit. S-au bucurat, au plâns, au dus greutăți care pe alții i-ar doborî cu siguranță, au iubit și au dăruit, au fost fericiți și au suferit. Nici o singură dată nu s-au considerat lipsiți de noroc pentru viața pe care au dus-o și nu au renunțat să traiască până în ultima clipă, indiferent de regim, nivel de trai sau vârstă. Refuz să cred că sunt doar niște pioni cu nume comune în mecanismul universal.

4 comentarii:

  1. Si eu cred ca suntem unici :)
    Doar ca avem nevoie de etichete ptr a defini ceva potrivit credintelor noastre. In ciuda bagajului mare de cuvinte ce-l avem, de fapt nu stim sa vorbim unii cu altii. Si atunci cautam repere, comparam, facem gesturi menite a ne aduce cunoasterea celuilalt. Si uite asa, ne inchidem unii pe altii in tot soiul de etichetari... :)
    Citeam zilele trecute ceva si mi-a ramas in cap o idee : " nu exista adevar, exista doae perceptiile noastre ". Subiective, desigur :)
    O sa recitesc cartea, caci spre rusineam mea nu-mi mai amintesc nimic din ea. Chiar asa, nu stiu de ce retin pasaje intregi dintr-o carte, articole de pe diverse bloguri, etc, iar in anumite cazuri, nici macar titlul nu-l pot retine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu patesc cam la fel.. retin imagini din filme, dar nu cum se numea sau cu cine era. Probleme de memorie la punct fix :)

      Ștergere
  2. Inca nu am citit cartea aceasta, dar as vrea. Si citind si cele scrise de tine, desi stiam deja ca e o carte mare, ma gandesc ca trebuie sa o citesc cat mai curand. Astfel de carti, care te provoaca sa gandesti, sa tesi idei in jurul ideilor citite, sunt superbe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, cele care tes ganduri in mintea cititorului sunt cele mai bune. E o arta..

      Ștergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine