duminică, 21 august 2011

Despre gusturi și bloguri


Am început să scriu acest blog acum aproape doi ani (fără 10 zile) și am făcut-o din motive pur egoiste. Mi se părea că am ceva de spus și că forma digitală a cuvintelor mele este o cale de comunicare. Multă vreme nu mi-a răspuns nimeni. Apoi prietenii din viața de dincolo de ecran au prins curaj și mi-au lăsat și mesaje virtuale, probabil ca să mă facă să mă simt mai bine. După și mai multă vreme au apărut și prietenii virtuali, comentatorii fideli și ocazionali. Nu este un blog căutat nici astăzi, iar eu probabil că nu mai aștept năvala vizitatorilor.

În ultimii doi ani, am scotocit și eu prin blogosferă, am citit și am comentat. Uneori am împărtășit părerea majorității, alteori nu și am constatat cu mirare că autorii blogurilor și admiratorii lor nu primesc deloc cu plăcere alte păreri. Deși, evident, fiecare este liber să-și exprime părerea, puține au fost ocaziile în care părerea mea ca nuca-n perete a stârnit un gând, un zâmbet sau lipsa unei reacții. De cele mai multe ori oamenii s-au simțit atacați, criticați, implicați.

Voi da cel mai recent exemplu: am comentat naiv la un material despre colecția toamnă-iarnă a firmei H&M, menționând că deși în București isteria H&M continuă și hainele lor sunt foarte apreciate, mie personal noua colecție mi se pare ștearsă, lipsită de culoare și fără absolut nimic nou față de celelalte colecții. Mi s-a răspuns că nu se comentează gusturile, că ceilalți participanți la discuție se refereau la anumite piese nu la toată colecția, că ei știu să asorteze o piesă neutră din respectiva colecție cu ceva colorat, etc., etc. Recunosc, nu m-am așteptat ca o banală conversație despre haine să stârnească atâta vâlvă. Până la urmă nu criticam pe nimeni, dar nici nu mă vor convinge să cumpăr ceva dacă nu-mi place.

Bun atunci, dar dacă nici despre modă nu-ți poți da cu presupusul fără să fii criticat, atunci cum am mai putea discuta despre politică, școală, mediu, istorie, economie, literatură?! Cum de se ajunge la probleme între cei care comentează, aplanate doar de intervenția autorului, împăciuitor ca Solomon? Știu că în ceea ce privește politica și produsele comerciale există comentatori plătiți să întrețină o anumită discuție. Uneori se contrazic singuri, ca apoi chipurile să apară un al treilea (tot ei) și să susțină pe unul dintre ei. E o practică frecventă. Dar pentru subiectele banale, legate de viață, cotidian, evenimente sau orice altceva, oamenii se ceartă pe bune. Mi s-a mai întâmplat să stârnesc nemulțumire atunci când am scris în serialul celor de la Renne un episod despre blogurile revistelor pentru femei din România. În acest episod, m-am trezit să spun că blogurile respective trebuie să respecte direcția redacției, că nu au voie să aibă în lista de bloguri decât anumite adrese (ceea ce le strică într-un fel calitatea de blog), că obișnuiesc să facă reclamă revistei și redactorilor ei, că se bazează mult pe redactori, etc. Până la urmă n-am spus decât lucruri adevărate. Articolul a fost criticat de unul dintre aceste bloguri, deși eu nu am făcut referire la unul anume. Adică oamenii s-au simțit vizați.

Mă întreb dacă există o lege nescrisă a blogosferei ca atunci când nu împărtășești părerea generală să te abții de la comentarii. Dar unde ar mai fi libertatea de exprimare și autenticitatea blogurilor? Recunosc, nu am primit comentarii care să mă deranjeze. Am modificat un singur comentariu în acești doi ani și asta doar pentru că includea o înjurătură (nu la adresa mea, ci de limbaj). Voi cum vă descurcați cu aceste conflicte neașteptate?

10 comentarii:

  1. Hm.. avem probleme cu formularul de comentarii? 2, 10, 2, 10, proba, proba :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Aha merg comentariile , s-a receptionat apelul :))
    Eu unul mai abitir aş contrazice dacă părerea mea la obiect nu s-ar integra discuţiei pentru ca aşa consideră nişte "ştiutori" .

    RăspundețiȘtergere
  3. @SoriN: Si eu apreciez comentariile care au ceva de spus. Pro sau contra nu conteaza, inteligent sa fie :)

    RăspundețiȘtergere
  4. daca iei hotarârea de a nu comenta ceea ce simti, atunci nu ai decât 50% din bucuria de a fi blogger. Cine se sifoneaza asa, nu-ti merita vizita. Dar trebuie sa-ti spun ca si mie mi s-a întâmplat sa comentez la o postare despre concedii ieftine în occident, si mi-am spus doar parerea cum ca nu as avea curaj sa platesc o vacanat asa ieftina fara sa nu astept servicii proaste si tipa s-a sifonat, atacându-ma direct, referiduse chiar si la faptul ca as fi prea batrana sa mai pot gusta o asemenea aventura! Tja, reactia mea a fost sa ma retrag muta! Dupa o vreme, tipa m-a vizitat si fiind evident faptul ca eu nu mai dau pe pagina ei, m-a întrebat de ce? si-a cerut cuvincios scuze si... ce vreau sa spun, poate ca si eu am avut o zi gri si am înteles totul mai negru... Ne-am împacat. Poate ca si tu ar trebui sa mai acorzi o a doua sansa. Daca tot asa se zburleste persoana, atunci e clar! :)) Nu ai pierdut nimic!
    Te pup, Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. @CARMEN: Nu le cunosc pe cele care s-au simtit deranjate de comentariul meu si nici nu-mi doresc. Era doar un articol despre ceva moda, si na, curioasa fiind, mi-am bagat si eu nasul. Imi place insa ca toti spun ca suntem liberi sa ne spunem parerea si ca discutiile in contradictoriu sunt binevenite, insa toti se zburlesc de la prima neconcordanta :)

    RăspundețiȘtergere
  6. OFZ,

    buna dimineata tie.
    Am incercat sa mesteresc singura si sa fiu in trend cu o versiune firefox 6.
    Nu sunt sigura cat am reusit, acuma sunt in teste.
    Multumesc mult de sugestie :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @lotusull: N-ai pentru ce. Uite ca au razbit si comentariile tale. Ma bucur :)

    RăspundețiȘtergere
  8. pana acum nu am avut parte de conflicte si mi-am spus parerea

    RăspundețiȘtergere
  9. @Sophie: Sunt eu ghinionista? :)

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine