duminică, 12 februarie 2012

Muriel Spark – Departe de Kesington

Departe de Kesington s-ar fi putut intitula 'Aventurile doamnei Hawkings povestite de ea însăși'. Stilul britanic, inconfundabil, cu acel umor rafinat și mereu ironic, fără a depăși rigiditatea insulară, tonul familiar cu care doamna Hawkings își povestește amintirile își fac cititorul părtaș la o discuție despre o rudă îndepărtată, neapărat la o ceașcă de ceai. Sunt convinsă că ar ieși un film cel puțin simpatic din ecranizarea acestui roman, deși probabil nu ar fi un film de Oscar, cu efecte speciale și urmăriri explozive.

Ca să vă faceți o imagine: în decorul londonez al anilor '50, o văduvă plinuță, angajată a unei edituri, locuiește singură într-o cameră a unei case de oaspeți. Soțul i-a murit în război, iar tânăra văduvă este o femeie de nădejde, dornică să dea sfaturi oricui îi iese în cale. Nu se potrivesc în acest peisaj vârsta doamnei (abia 28 de ani) și apelativul franțuzesc pe care îl adresează unui autor prea insistent și prea puțin talentat. De aici și seria de aventuri căreia doamna încearcă să-i dea de cap, în stilul lui Sherlock Holmes în variantă feminină (acea variantă în care orice prietenă știe ceva despre o prietenă, croitoreasa despre toată lumea și băiatul de la prăvălie îți poate face rost de ultimele noutăți). O serie lungă, complicată și haioasă de personaje și mai presus de toate descrierea doamnei de către ea însăși, viziunea asupra femeilor plinuțe și sfaturile uneori uluitor de fantastice (dar care cică merg.. se pare că o pisica în casă ajută la concentrare.. oare?!). Departe de Kesington se parcurge ușor și cu plăcere, ca un film englezesc de televiziune într-o dupămasă ploioasă de noiembrie. Neapărat cu ceai.

Am primit cartea Departe de Kesington prin intermediul campaniei vAlluntar lansată de Grupul editorial All, ceea ce înseamnă că această recenzie va aduce 15 minute de muncă voluntară din partea echipei campaniei. În plus, fiecare comentariu pertinent va mai aduce încă 3 minute. Așa că nu uitați să comentați!

13 comentarii:

  1. Si prima mea recenzie ca vALLuntar tot pentru cartea aceasta este :). Mi-a placut la nebunie.

    RăspundețiȘtergere
  2. OFZ, cred ca m-a batut zapada in cap de ti-am trimis un comentariu de pe vechiul meu profil :)
    Vroiam sa-ti spun ca imi pare faina aceasta initiativa.
    Mai am niste carti restante pe noptiera, sper sa ajaung la zi cu ele.
    Dar, oricum, fie si trei minute in plus, tot nu-s degeaba :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Oana: Si mie mi-a placut, ba mai mult am scotocit prin librarii dupa alte romane ale doamnei Spark.. si mai sunt :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @lotusull: Nimic nu este degeaba, 3 minute de aici, 3 de colo si uite-asa un nou copac prinde radacini sau un petec de iarba vede soarele fara perdea de gunoaie..

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu am in plan cartea asta, dupa ce termin pe cea pe care o am acum, voi trece si la asta. Abia astept s-o citesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Kadia: Cartile sunt mereu planuri bune. Lectura placuta!

    RăspundețiȘtergere
  7. felicitari. e o lectura interesanta:)

    RăspundețiȘtergere
  8. @alinaioanafurtuna: Este, daca-ti place genul :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoasă recenzie, interesantă carte. Cred că o voi citi şi eu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Comentariul acesta se pune?!? :-) (m-as bucura :-) )

    RăspundețiȘtergere
  11. Am revenit, scump OFZ.
    Cer iertare, dac-am suparat cumva, cu ceva. Rog mult.
    Mi-ai produs un dor nebun pentru o dupa-amiaza petrecuta c-un ceai fierbinte alaturi, mirosind puternic a tei cu salcam (si doar putina scortisoara, multa lamaie si miere-n ton cu ceaiul), si c-un roman, care sa ma bine-dispuna.
    Atat Muriel Spark, cat si romanul sau, "Departe de Kesington", vor trebui sa mai astepte un pic. Doar pan' la toamna. :-)
    Multumesc mult pentru recenzia ta bine alcatuita. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce sa ma superi? :) Ma bucur ca ti-am facut pofta de lectura. E unul din obiectivele campaniei si al blogului acesta. Multumesc de comentariu :)

      Ștergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine