miercuri, 15 septembrie 2010

Milan Kundera – Ignoranța

Poate că e mai simplu să transpui o experiență personală în viața unor personaje și astfel să scrii o carte. Dar nici așa nu este simplu să fii sincer și să găsești exact cuvintele care să-ți descrie viața complicată de emigrant. "Ignoranța" este un roman dedicat emigrantului ceh din timpul regimului comunist și ocupației rusești (urmare a Primăverii de la Praga ). Milan Kundera a ales o astfel de viață, la fel cum mulți cehi, români și alții din blocul comunist au ales-o.

De cele mai multe ori, literatura a atins subiectul comunismului acuzator. A înfierat metodele și oamenii care le-au pus în practică, a condamnat privarea de libertate și i-a privit fie cu suspiciune, fie cu mândrie pe cei ce au avut curajul să fugă. Abordarea lui Kundera este pe cât de neutră, pe atât de reală, de imparțială. Viața nu a fost ușoară nici pentru cei ce au ales fuga, nici pentru cei ce au ales să rămână. Kundera nu judecă pe nimeni, doar creionează prăpastia pe care bariera comunistă a sădit-o în sânul familiilor dezbinate, în sufletul celor plecați și al celor rămași. "Ignoranța" este un roman despre plecări și reîntoarceri, despre mirajul libertății, despre istoria fiecăruia (așa cum a trăit-o și a știut să o înțeleagă), un roman despre dragoste și viață, despre renunțări și speranță, despre ce mai înseamnă 'acasă' în agitația sufocantă a secolului 20.

Sunt în continuare fascinată de firescul scriiturii lui Milan Kundera. Nu știu încă următoarea alegere. Poate "Cartea râsului și a uitării" sau "Insuportabila ușurătate a ființei" sau "Viața e în altă parte".

6 comentarii:

  1. Iti recomand sa vezi si filmul "The Unbearable Lightness of Being", 1988. Este ecranizarea romanului tradus in romana prin "Insuportabila usuratate a fiintei". Filmul este foarte bun desi nu a reusit sa iasa in evidenta in anii '80, fiind eclipsat de alte capodopere ale acelei perioade. Daniel Day-Lewis si Juliette Binoche. O poveste de dragoste ce rezista timpului.
    Lectura sau/si vizionare placuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt din nou in dilema film sau carte?! Ce sa fie de inceput? Cred ca voi alege cartea, calea mai lunga si fabrica ideilor personale, a filmului meu. Apoi vedem si filmul altora :)
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Alegerea ta, carte si apoi film, e mult mai excitanta pentru inspiratie decat cealalta varianta. Citesti cartea, iti imaginezi propriul film, iar la final decizi daca cel facut de altii iti este sau nu pe plac. M-ati facut curioasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, cartea inaintea filmului e mai interesant, dar am eu oare rabdare sa achizitionez si sa citesc cartea? Filmul e varianta rapida. Si eu sunt curioasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. La mine a fost ordinea fireasca, si anume carte-film. Iti recomand sa procedezi asa, cartea are idei si valente pe care filmul nu a reusit sa le surprinda, desi e relativ fidel. Regizorii se simt mereu datori sa dea o nota personala textului, cum e si normal, de altfel. Citind, putem fi noi insine regizori, cum spuneati si voi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Singura problema e ca nu mai gasesc cartea, s-a epuizat stocul editurii. Ma extind in alte orase :)

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine