luni, 29 noiembrie 2010

ReUseMe – Scopul lucrării

În curând vine vara. Știu, mai sunt în plan un Crăciun, un Paște, o zi a copiilor, dar pentru mine au început deja gândurile de vară: disertația. Cu această ocazie, voi pregăti o lucrare dedicată consilierii pentru dezvoltare profesională sub forma unui material multimedia. Sună complicat, dar de fapt este un DVD interactiv care va conține câteva interviuri cu oameni obișnuiți, relativ la experiența lor profesională, la dorințele avute și compromisurile făcute, la muncă și studii și șansă și oportunități.

Rolul acestor interviuri este să scoată în evidență șansele oferite de studiile post-universitare sau de specialitate, de acumularea experienței diversificate în mai multe posturi sau companii, de opțiunea afacerilor pe cont propriu. Aș vrea să descopăr și să prezint oameni inteligenți și motivați, care au încercat mai multe variante pentru atingerea scopurilor profesionale, care nu s-au lăsat opriți de primul necaz sau de prima slujbă călduță, care au perseverat, au învățat, au muncit. Aș vrea ca publicul să aibă ceva de învățat chiar dacă cei prezentați nu sunt oameni bogați, realizați surprinzător de bine, cu relații sau mediatizați.

Pentru a primi câteva indicații de început, am alcătuit un chestionar cu un minim de întrebări și l-am trimis prietenilor și cunoștiințelor care se încadrează în publicul vizat de acest material. Discuțiile născute în jurul proiectului m-au uimit. Au fost persoane care nu au înțeles nicicum rolul unui astfel de material: Ce nevoie am avea de consiliere profesională? De ce am asculta ce au alții de povestit? De ce ne-am dori o dezvoltare/reorientare profesională? Nu știu dacă să interpretez aceste nedumeriri ca o realizare personală a celor întrebați sau ca indiferență. Înțeleg că un om care a ajuns la nivelul dorit nu mai vede sensul unei investiții de timp în acest material. Dar oare când putem fi pe deplin mulțumiți de realizările noastre? Apoi alții mi-au spus că acest gen de produs se adresează oamenilor mediocri, care nu sunt suficient de buni pentru a-și găsi un loc stabil și confortabil. Mai mulți au afirmat că reorientarea și dezvoltarea profesională este dedicată celor cu studii medii și, eventual, experiență și venituri reduse.

Răspunsurile primite au fost în parte contradictorii. Mai mult decât răspunsurile, reacțiile celor întrebați au fost dintre cele mai diverse. Cred în continuare în scopul educativ și informativ al unui material bazat pe oameni și pe poveștile lor, dar nu mai sunt la fel de sigură că va fi ascultat cu interes în momentul și la locul lansării: vara 2011, România. Vă aștept cu interes părerile pentru a ști cu certitudine încotro mă îndrept.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine