marți, 25 ianuarie 2011

Interviu pentru când voi fi celebru

Lotusul mi-a trimis o serie de întrebări, constituind o 'leapșă' virtuală. Este prima căreia îi dau curs și m-am bucurat că nu conține întrebări despre sentimente și adevăruri universale. Întrebările mi s-au părut potrivite pentru un laureat al premiului Nobel pentru literatură, așa că mi-am permis să exersez, cum orice actor își exersează discursul pentru Oscar. Să nu cumva să mă prindă pe nepregătite..


Dacă vi s-ar propune să vi se publice biografia, cărui scriitor i-aţi încredinţa sarcina aceasta?
Aș scrie de una singură, cum să ratez o carte publicată?! În plus, viața mea înseamnă oamenii pe care i-am întâlnit și modul în care am interacționat cu ei. Nu știu cât de bine aș putea povesti cuiva despre ei, parcă mai simplu ar fi să scriu.

Care sunt motivele pentru care i-aţi încredinţa lui sarcina aceasta?
Din egoism, din teama de a fi prost înțeles, din egoism.

Este sfârşitul lumii. Ce carte aţi pune în capsula cosmică pentru a păstra o «urmă» a umanităţii?
Simone de Beauvoir, „Sângele celorlalți”.

Cum arată pentru dvs. pauza ideală pentru a citi o carte?
Am avut așa ceva, acum mult timp. Eram în vacanța de vară, la bunici, și-mi făceam siesta cu o carte bună și o grămăjoară de fructe și prăjiturele, plus o cafea servită la fotoliu. Perfect!

Dacă aţi avea puterea de a «şterge» un personaj de roman, care ar fi acesta?
Oliver Twist. Să nu dați unui copil exilat la țară împotriva dorinței lui o carte atât de tristă, cu un copil chinuit ca personaj principal!

Care sunt motivele pentru care aţi scoate acest personaj?
Îți dă idei proaste.

Câţi kilometri aţi merge pentru a găsi o carte?
Nu-mi doresc nici o carte atât de mult, dar întrebați-mă câți kilometri merg pentru oameni..

Dacă ar fi posibil să vă întoarceţi în trecut, ce scriitor aţi vrea să întâlniţi?
Julio Cortazar, din trecut, și Milan Kundera, din prezent.

Care ar fi primele cuvinte pe care i le-aţi adresa (în afară de «Bună ziua»)?
Ce se întâmplă în capul dumneavoastră în timp ce scrieți?

Descrieţi biblioteca visurilor voastre.
Biblioteca din casa bunicilor în care am găsit cărți ascunse de comuniști, cărți scrise de comuniști, cărți cenzurate și cărți eliberate. Din toate am învățat câte ceva.

Și cum orice leapșă se dă mai departe, trebuie să fac și recomandări în acest sens. Alma, Sophie? V-ați pregătit discursul?

5 comentarii:

  1. OFZ,

    super asa !
    ...
    Dupa prima reactie de uimire, a urmat cea de bucurie si mi-am zis ceva de genul : bine, hai sa ne jucam.
    ...
    N-am reusit sa deslusesc totul despre egoism.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Faza e că din teama de a fi prost înţeles nu ieşi bine nici dacă încredinţezi scrierea biografiei tale, altui scriitor. Cum să spun, să fii prost înţeles nu depinde de tine, pentru că nu tu te înţelegi prost ci ceilalţi te înţeleg pe tine prost. Ceea ce depinde de tine este ceea ce crezi tu despre ceilalţi, defapt ceea ce înţelegi tu din reacţia celorlalţi.

    Ar mai fi şi faptul că nu ai încredere în ceilalţi şi atunci spui că ai încredere în tine, dar şi aici dai cu băţul în baltă pentru că nu poţi să ai încredere în tine fără să ai încredere în cei din jurul tău.

    Cum să spun, se leagă toate, că dacă nu ai încredere în altul, e pentru că o meme te controlează, şi ca orice meme, deţii un carnet de sclav în povestea ei, atunci nu eşti tu ci eşti un tu personificat, un fel de tu ca un personaj, un fel de tu actor. Desigur, eşti prada propriei tale experienţe de viaţa, mai mult partea din care ai tras o concluzie, dar cu siguranţă egoism la tine sună bine căci te fofoleşti în patul egoistului (îi cald, e bine, e comod, te vezi bine ... faci ce vrei tu ...) da şi în momentele când te saturi ... urli după exteriorul tău!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru a nu ma mai plange de recentul cutremur emotional prin care am trecut, realitatea a avut astazi grija sa ma dea nas in nas cu suferinta fizica a cuiva cunoscut. Noroc ca acum am poposit la tine si la Lotus. Ma bucur sa stiu ca va jucati frumos si ca ma invitati sa ma inseninez. As pastra "Journey of Souls" de Michael Newton, caruia i-as multumi din priviri daca as avea posibilitatea de a-l intalni. Cat despre cei din trecut, cred ca mi-ar prinde bine sa stau putin la taifas cu Ion Creanga.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alma, cred ca ai rade cu pofta alaturi de Ion Creanga. Buna alegere, ti-ar descreti fruntea cu povestile sale bine ticluite.

    Cat despre restul.. uneori cred ca atomii mai interactioneaza si cu de la sine putere si ne conduc pe drumuri inguste si pline de bolovani sau in oaze atat de frumoase. Speram ca jocul nostru sa-ti alunge putin gandurile impovarate si sa te vedem zambind cat mai curand.

    RăspundețiȘtergere
  5. Lotusule, a explicat si Bogdan Cristescu notiunea de egoism. Eu ma refeream in gluma la dorinta de a-mi vedea numele pe o carte si la a profita de ocazia ivita pe baza biografiei. Doar atat, in rest multa joaca :)

    Bogdan Cristescu, explicatia ta e amanuntita si cu mult mai multe substraturi decat am vrut eu sa invoc. Dar ma bucur ca joaca noastra a starnit atatea reactii. Te mai astept.

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine