duminică, 1 mai 2011

1 mai pentru ceilalți

Un comentariu primit fără legătură la acest material m-a făcut să mă gândesc și să socotesc ce fac eu pentru cei din jurul meu și pentru locul care mă rabdă. Acasă pentru mine e în București, România. Așadar, pornesc o leapșă către toți cei care găsesc sau doresc 10 fapte bune, neaducătoare decât de satisfacții și nu de profit, sau pur și simplu, 10 lucruri pe care consideră că le merită oamenii și locurile din jurul lor. Iată-le pe ale mele:

1. Nu am lovit niciodată pe nimeni, indiferent cât de urâtă sau nedreaptă i-aș fi considerat purtarea. Și nici n-am blestemat în gând dorindu-i rău.

2. Nu las gunoaie în urma mea, în jurul meu, nu le arunc pe geamul casei sau al mașinii, nu le las în pădure, nu le dau râurilor sau mării.

3. Nu arunc ulei în chiuvetă, baterii la gunoiul menajer și în general colectez selectiv tot ce se poate recicla.

4. Nu rup flori, crenguțe înflorite sau nu, nu fac focul neasigurat la munte, nu rup copaci verzi pentru focul respectiv, nu spăl mașina în râu.

5. Am adunat și gunoiul altora atunci când mi-a ieșit în cale pe cărări de munte, prin păduri și poienițe. Doar o singură dată am fost voluntar la o acțiune de adunat gunoaie din pădurile din preajma capitalei.

6. Hainele vechi care se mai pot purta le împachetez și le duc la o biserică din apropiere care se ocupă cu distribuirea lor unor familii.

7. Respect regulile de circulație, nu mă sui în autobuz fără bilet, stau pe partea dreaptă a scării rulante și merg pe cea stângă, nu stau jos în mijloace de transport în comun dacă sunt alții care au mai multă nevoie de acel loc.

8. Votez. Cum pot, cum știu, cum cred că e mai bine.

9. Nu mă bag în față la cozi, nu mă sui în autobuz dacă e prea plin și nu se vor mai închide ușile, nu mă lipesc de ușă dacă nu cobor la prima, știu că întâi se iese și apoi se intră, întâi se coboară și apoi se urcă.

10. Sting lumina când nu-mi trebuie, închid robinetul de apă când am terminat de spălat, închid aragazul când
nu-l folosesc. Avem becuri economice în casă și instalații care funcționează corect.

Fac atât de puține încât, recunosc, mi s-a făcut rușine alcătuind lista aceasta. Dar cu cât ne cuprinde această rușine mai devreme, cu atât avem mai multe șanse să schimbăm ceva. Vă aștept pe toți cei care doriți să răspundeți acestei mici provocări de 1 mai. Lotusull , Alma , Sophie , CARMEN știu sigur că voi faceți mult mai multe.

5 comentarii:

  1. OFZ, pentru ca tare imi place leapsa ta, am s-o preiau sapatamana ce vine la mine pe blog. Si am sa-i spun leapsa celor bune :)
    ...
    Eu zic ca si asa marunte, tot fapte sunt. Si conteaza.
    Dincolo de politica, de vorbe mari, de aratat cu degetul, de aruncat cu piatra, de interogatii incisive, de si de, este omenia.
    Cu leapsa ta, mi-ai facut ziua frumoasa OFZ :)

    RăspundețiȘtergere
  2. trebuie sa meditez, dar cred ca unii comentatori ar trb sa invete mai intai sa scrie corect romaneste si pe urma sa critice; lucrez :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @lotusull: Te astept. Sigur ca orice lucru mic conteaza, ca-n povestea cu buturuga si carul :)

    @sophie: Multumesc, am vazut deja cuvintele si gandurile tale bune.

    RăspundețiȘtergere
  4. Monica,

    Raspund cu ceva intarziere si s-ar putea chiar sa te dezamagesc putin. Recunosc ca pieton fiind, mai trec strada si pe rosu, iar de votat, nu votez. Imi propun de ceva timp sa fiu mai rabdatoare si mai putin "vartej".

    RăspundețiȘtergere
  5. @Alma, nu ma dezamagesti deloc :) Si eu sunt un vartej cand imprejurarile o cer si nu pun pe nimeni in pericol :) De votat, votez, dar pentru mine e mai usor.

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine