duminică, 24 martie 2013

Despre curiozitate

Omul e un animal curios. O dovedește succesul pe care îl are Facebook. În orice turist zace un jurnalist amator, astfel încât e greu să treci pe lângă locul unui accident fără să faci poze cu telefonul. Cu riscuri, dar așa e viața unui jurnalist de investigație. Am văzut în filme. Fie că protagoniștii se ceartă sau se împacă zgomotos, totul are martori. O valiză la metrou, un copac îngălbenit, o mireasă furată, un om de zăpadă pe marginea șoselei, dacă poate fi subiect de circ, e bun.

Un om cu un gips vizibil e privit nu cu indulgență, ci cu o doză puternică de curiozitate. 'Cum te-ai lovit?', întreabă ei, fără a-i oferi un loc mai bun. Deranjați vizibil de cârje, analizează totuși cu interes mersul țopăit, așteptând să facă poze în caz că pacientul pică testul scărilor.

Îndrăgostiții înflăcărați sunt comentați răutăcios la fiecare sărutare, dar niciuna nu le este ratată, au mereu public, aparent dezgustat. Probabil de aceea au succes și acele emisiuni de televiziune care urmăresc mizeriile realității.

Dacă o casă ia foc, intoxicați cu fum nu vor fi doar ocupanții acesteia, ci și o mulțime de gură-cască opriți să admire priveliștea oferită gratuit. Mă mir că nu-și aduc floricele.

Ne băgăm nasul unde nu ne privește mai repede ca oriunde altundeva. Viața altora, cu cât mai mizeră mai bine, ne face să ne simțim mai importanți, mai buni, mai activi.

2 comentarii:

  1. Da, OFZ.
    In statia unde astept autobuzul e un chiosc de ziare. De cate ori am fost prin preajma lui, cele mai multe cereri le-am auzit ptr ziarele de scandal. Si, cumva e logic, desi atat de blamate, toate aceste publicatii n-ar supravietui daca n-ar avea cine sa le cumpere. Dar cumparatori sunt. Uitatul peste gard in cutea vecinului e narav vechi. Probabil de aceea a si prins atat de bine FB - ulita cu-o dinamica sociala extrem de precisa.
    Zilele trecute am vazut un filmulet. Un scenariu atent aranjat ptr a verifica reactiile oamenilor. Intr-un lift, un atacator si o asa zisa victima. Din cei care au chemat liftul si au vazut scena de violenta, doar cativa au considerat necesar sa intervina ( lovind cu poseta, folosind extinctorul ). Cei mai multi au fugit. Si cam la fel de multi si-au scos telefonul ptr a filma momentul...
    Explicatii ar fi multe, dar sincer, nu stiu cat mai tin de cald.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa nu vorbim de ziare de scandal ca ma enervez :) Stiu cum se inghesuie lumea la aberatia gratuita de la metrou si e destul.. Stii ca un student a facut un test si si-a furat propria bicicleta din campus, ca sa vada daca intervine cineva? Jumatate de ora a taiat la lant, nu l-a intrebat nimeni nimic, desi toti il priveau..

      Ștergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine