marți, 26 octombrie 2010

Despre machiaj

De curând am primit niște fotografii de tip portret, realizate cu un aparat foarte bun. Nu am cerut aceste fotografii, ba mai mult, nici nu le-am dorit la momentul execuției și nici nu s-au pliat pe vreun eveniment anume. Uitându-mă în ochii mei fixați în pixeli și pe lângă ei, am constatat că o fărâmă de ajutor nu mi-ar fi stricat. N-am să cad în legendara căutare a tinereții, a pielii de bebeluș și a modelelor de prin reviste, dar un pic de culoare zău că ar fi fost binevenită.

Asta mi-a amintit de o campanie derulată recent de o firmă de produse cosmetice de îngrijire care susținea că sănătatea este frumoasă și condamna radical utilizarea produselor de machiaj (vezi Doamne, concurența). Acestei campanii i s-au alăturat, din motive pe care nu le cunosc și nu le speculez, bărbați cunoscuți din mass-media. Fondul de ten, pudra, mascara (zis rimel) au fost aspru criticate, puse la zid și executate public de către bravii apărători ai naturaleții. Comentariile au curs, disputa s-a încins, femeile și-au apărat frumusețea chimică și aparențele sclipitoare cum au putut, bărbații s-au declarat înșelați și scârbiți de minunile industriei. Mă întreb și i-aș fi întrebat și pe dânșii, de câte ori au stat de vorbă cu o femeie urâtă, nedreptățită de natură cu un păr rar, cu trăsături asimetrice, cu un ten acneic. Și de câte ori în timpul discuției au întors capul după vreo tipă ca scoasă din reclamele la șampon care trecea mlădioasă pe tocuri. La urmă i-aș întreba cu care dintre cele două ar pleca acasă și ar împărți micul dejun. Ipocrizia are multe forme și cele apărate cu glas puternic în public sunt cele mai urâte.

Mă uit din nou la mine în pozele palide. Aparatul s-a oprit exact asupra acelor trăsături pe care le cunosc mai puțin, poate tocmai pentru că mișcarea și jocul luminii le ascund. M-am întrebat fără voie câți dintre domnii care urăsc fondul de ten m-ar plăcea prinvindu-mă în aceste fotografii. Și știu că toate femeile se întreabă același lucru. Apoi se mai privesc o dată în oglindă, desenează complice un strat de ruj, își strâng inima în pumn și speră ca dragostea să fie oarbă. Ei bine, nu e.

6 comentarii:

  1. Inclin sa cred totusi ca iubirea este oarba, dar ca dupa un timp mai mult sau mai putin indelungat recapatam vederea; un simt al vazului, acut, penetrant, usturator.

    RăspundețiȘtergere
  2. Revin. Am scris "iubire", dar am senzatia ca de fapt nu dragostea este oarba, ci pasiunea.

    RăspundețiȘtergere
  3. As zice ca dragostea si pasiunea au un moment in care sunt oarbe, dar nu inceputul si sfarsitul. La extreme, amandoua sunt cu toti senzorii sensibili si foarte mofturoase :)

    RăspundețiȘtergere
  4. M-ai facut curioasa. Spui " sunt oarbe, dar nu inceputul si sfarsitul". Eu credeam ca inceputul e orb. Sfarsitul, in nici un caz. Imi dai ceva mai multe detalii ? E un punct de vedere nou si interesant.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca inceputul e marcat de teama necunoscutului si atunci toate simturile sunt activate, detectam fiecare trasatura, fiecare mireasma, analizam fiecare cuvant. Cred de asemenea ca factorul fizic are un rol important in alegerile pe care le facem, in atitudinea pe care o avem fata de oameni si care, in cele din urma, duce la dragoste. Cand dragostea incepe sa prinda radacini si sa ne dea aripi, incepem sa orbim, sa iertam, sa daruim. Mai apoi, cand ne gasim linistea si increderea, ni se ridica valul si descoperim din nou defectele.
    Mi se pare ca trebuie un timp optim de maturare a iubirii pentru a deveni orbi. E doar o parere..

    RăspundețiȘtergere
  6. Am cunoscut atat fazele descrise de tine, ce au nevoie de timp pentru a da roade, cat si explozia distrugatoare, care te ia prin surprindere inca din primele clipe. Intr-adevar simturile se afla in alerta si percep absolut toate detaliile.

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine