luni, 12 septembrie 2011

Ikea – spațiile mici pot deveni mari

Ikea este un magazin de mobilă și accesorii, deschis de câțiva ani în București. Nu trebuie să vă zic eu asta. Ce nu știe însă toată lumea este ce se întâmplă în preajma acestui magazin în anumite momente critice ale calendarului și istoriei. De exemplu, înainte de începerea anului școlar.

Forfoteala fără rost și plimbarea în cele două viteze binecunoscute – lent și tiptil – au marcat acest weekend la Ikea. Ba dincolo de anunțurile disperate ale celor de la spațiul pentru copii – care somau părinții care și-au lăsat plozii acolo prea multe ore să se prezinte la ieșire – nu puteau lipsi anunțurile care semnalau copii pierduți și rugau clienții să fie atenți și să cheme reprezentanții Ikea dacă găseau copilul rătăcit. Bineînțeles, cea mai mare coadă era la suc și hot-dog. Dar nici casele nu erau lipsite de clienți, coșurile cu produse de scotoceală, bucureștenii de certuri. Mama-mare cu un borcan de murături, tata-mare cu un covor nou pentru Bibi de acasă, mama cu două prosoape și o lenjerie de pat, tata cu un desfăcător nou de sticle de vin și o lampă de birou, ăla mic trăgând supărat de un scaun de birou, iar bebelușa chițăind o jucarie. Iată un tablou fericit al unei vizite de duminică la Ikea. Să nu uităm totuși proaspăt însurații cumpărători, de studenții scurți de buzunare și de gură-cască de toate soiurile.

N-aș vrea să nesocotesc responsabilitățile de părinte, dar să știți că vacanța durează aproape trei luni, timp dedicat tuturor pregătirilor necesare. Nu doar ultimele două zile. Lăsând asta la o parte, Ikea este situat într-o zonă comercială foarte mare, cu o parcare impresionantă chiar și pentru exodul de populație care are loc în fiecare weekend. Dar nu, clientul trebuie să-și lipească portiera de ușa magazinului, altfel zău că nu se poate. Această manevră delicată umplut de mașini parcarea, trotuarele înguste din ea, bordurile și benzile de circulație care păreau mai goale. N-ar fi fost chiar o problemă, dar cei care au amplasat indicatoarele 'Ieșire' au fost mari amatori de circuite. În plus, în acest weekend una dintre cele două ieșiri din parcare era blocată de niște lucrări și nu se mai obosise nimeni să pună vreun anunț. Au rezultat 30 de minute de drum șerpuitor printre mașini și oameni pentru minunata experiență a ieșirii din parcare.

4 comentarii:

  1. Mie mi-a placut la Ikea si la Bucuresti, si la Viena, dar nici nu vreau sa ma gandesc ce nebunie ne asteapta cand se vor deschide-aici si Kaufland, si Dedeman cam in acelasi timp...

    RăspundețiȘtergere
  2. @teonegura: Exista momente cand e bine sa nu ai treaba in magazine. Din pacate, uneori mai uit :)(ca incepe scoala, ca incep facultatile, ca e 8 martie, etc.)

    RăspundețiȘtergere
  3. si uite asa, spatiile mari devin mici:)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Maria: Nu doar mici, cumplit de mici :)

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine