vineri, 18 iunie 2010

Nota autorului

De curând am fost nevoită să cenzurez un comentariu. Primul. Nu mi-a făcut plăcere, dar, deși mă consider o adeptă a democrației și liberei exprimări, cred că am procedat corect. Nu am făcut-o nici din puritanism, nici din vreun simț al moralei exacerbat și până la urmă nici nu erau cine știe ce vorbe murdare. Auziți așa ceva zilnic, în orice clasă socială v-ați învârti și cei mai mulți nici nu le mai dau atenție, ba chiar le folosesc uneori, bucurându-se de o complicitate aventurieră.

Am șters acele cuvinte din comentariu pentru că n-am vrut să rămână în pseudo-veșnicia online. Vorbele se duc de cum au fost spuse și nu afectează decât persoanele prezente în infima lor clipă de viață, dar cuvântul scris poate fi chiar nemuritor. Așa cum n-aș scrie acele cuvinte într-o carte, așa n-am dorit nici ca ele să fie prezente pe blog.

Am observat că cei care tolerează sau aprobă astfel de cuvinte nu sunt deloc deranjați de lipsa lor. În schimb, cei care nu le folosesc și nu le plac au o oricât de mică formă de manifestare: de la retragere și evitare până la protest vehement. Și atunci, am înclinat balanța astfel încât nimeni să nu fie stingherit sau să privească peste cuvinte. Aș vrea să cred că nu am nedreptățit pe nimeni.

Nu știu o cifră exactă, dar cred că sunt vreo 20 de milioane de vorbitori de limbă română în întreaga lume. Mulți alții se vor naște. În infinitul meu egoism aș dori să scriu pentru toți, să cred că oricare dintre ei ar citi paginile mele ar avea dreptul la o părere fără să fie alungat de o vorbă. Și cunosc deja câțiva care ar fi strâmbat din nas citind acel comentariu integral.

Acestea au fost motivele mele. Nu mă judec decât pe mine. Mă bucur să primesc semne ale trecerii și petrecerii voastre prin aceste pagini. Vă mai aștept.

4 comentarii:

  1. Nu stiu care a fost expresia. Nici nu conteaza. Nu trebuie sa fac vreun efort sa-mi imaginez. Este suficient sa ies din casa. Dar sunt de acord cu tine ca daca pe strada putem avea activat "firewall"-ul in ceea ce este scris nu putem admite. Acest lucru insemna ca esti de acord cu acest limbaj.
    Am postat un comentariu in aceasta dimineata la articolul tau anterior dar vad ca nu a aparut. Care este intervalul la care se face actualizarea? Sau poate ca atunci cand l-am postat era deschis pentru editare de catre tine?. Nu ma pricep la blogg-uri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar trebuie doar sa iesi din casa, Maria. Asta mi se pare si mie coplesitor pentru cei carora nu le plac astfel de expresii. Sunt nevoiti sa le asculte peste tot.

    Comentariile ar trebui sa apara imediat ce au fost trimise. Exceptie fac cele pentru materiale mai vechi de 5 zile care imi sunt trimise intai prin e-mail si eu le confirm publicarea. Fac asta pentru ca este un mod de a-mi atrage atentia asupra lor, nu verific toate materialele cautand comentarii. Dar nu este cazul pentru articolul anterior. Este posibil sa fie de vina incarcarea paginii in browser.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi se pare adecvat gestul tau. Invitatii intra la tine-n casa si cum esti gazda te ocupi si de curatenia/puritatea spatiului in care ne primesti. Nu te judeca. Ai facut ceea ce era firesc si elegant sa faci.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, aveam nevoie sa va aud vorbind asa. Sunt un om liber si tolerant, dar n-am fost niciodata nevoit sa ma gandesc la libertatea si toleranta altora.

    Sper ca Balaurs va intelege si va reveni.

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine