miercuri, 28 iulie 2010

Geografia, bat-o vina!

În primăvara anului trecut, am scris un articol despre localitatea Jurilovca și împrejurimile sale pentru o revistă de turism. Articolul a fost acceptat pentru publicare în numărul dedicat verii 2009 și va apărea în numărul dedicat verii 2010. Nu m-a deranjat întârzierea pentru că revista apare rar și subiectul nu suferea stricăciuni în timp. Jurilovca și tărâmurile dobrogene sunt locuri aparte și le descopăr mereu cu plăcere, eu, un bucureștean crescut între betoane. Așa că mare mi-e bucuria că articolul meu va vedea lumina tiparului și, în mod cu totul surprinzător, primesc și bani pentru asta (să nu zic hop până n-am trecut Dunărea, că încă n-am văzut nici banii, nici revista).

Dar bucuria mea are o pată mare, încețoșată ca ochelarii bunicii după ce termina de gătit. Eu am numit articolul "Popas la Jurilovca", cei de la revistă s-au gândit că dă mai bine "Jurilovca, între deltă și mare" și nu mi-au spus decât după tipărire. Pentru cei care n-au harta României la îndemână, trebuie să precizez că Jurilovca se află pe malul lacului Golovița, la vreo 100 de kilometri de Constanța și vreo 75 de kilometri de Tulcea. Partea cu apropierea de mare aș putea s-o înțeleg pentru că traversând lacul se ajunge la fâșia de nisip numită Portița, dincolo de care e Marea Neagră. Dar Dunărea și delta ei sunt cam departe. Oare nu s-ar necăji localitatea Sfântu Gheorghe dacă orice locșor dobrogean s-ar intitula între deltă și mare? În plus, cred că Dobrogea de uscat (partea de sud, cea fără deltă) are un pic altă cultură și alte obiceiuri. Parcă nu merge totul pus la grămadă pe motiv că pământul e oricum rotund și orice loc e între orice și orice (că la urma urmei și Bucureștiul e între Dunăre și mare, între Turnu Severin și Constantinopole, între Madrid și Paris). Dar uite-așa, pentru a publica un text, am închis ochii și gura, am văzut numai jumătatea care mi-a convenit, că doar n-a scris nimeni direct pentru National Geographic (sau a scris, dar pe cei cu talent nu-i numărăm).

Dacă ați fost la Jurilovca sau ați auzit de ea, dacă vă pricepeți mai bine la geografie și vă descurcați fără GPS sau dacă știți vreun loc românesc care merită văzut, dar nu știu mulți de el, dați de știre sub orice formă. Fiți preciși, corecți și sentimentali, povestiți cu responsabilitate, cu melancolie, cu umor. Spuneți numai prietenilor, pe șoptite, trimiteți invitații la o ciorbă de pește sau la un papanaș cu dulceață de afine. Citiți reviste de turism, dar nu plecați fără hartă.

10 comentarii:

  1. Ne povestesti mai multe despre locul asta minunat descoperit de tine ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca iti face placere si ai timp, iti propun sa ne intalnim toate trei (Justine "calatorii-imaginare.ro", tu si eu) la Carturesti pe 2 sau pe 3 august. Cred ca dorinta mea a fost atat de intensa incat i-am trimis-o telepatic Justinei, care mi-a scris acum o ora.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ar face placere :)
    2 sau 3 august sa fie, cum doriti, dar dupa ora 18 ca sa ma adun si eu de pe plantatia de birouri unde imi desfasor si infasor multe ore pe zi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum lumea e foarte mica, o cunosc pe Justine, de fapt ne-am cunoscut pe bloguri, si ne-am si intalnit de cateva ori. Nu stiam ca si tu, Alma, o cunosti. Bravo, ma bucur, astept impresii despre intalnirea voastra! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ne gandim sa ne intalnim pe 3 august la Carturesti Verona incepand de la ora 18.30h. Vino cand poti. Preferam o terasa in locul unui spatiu inchis cu aer conditionat. Curtea de la Humanitas ar fi o alta posibilitate. Iti dam de stire.

    RăspundețiȘtergere
  6. De acord, 18:30 mi-e numai bine pentru ambele locatii. Ramane Carturesti daca nu mai primesc alte vesti de la voi.

    Cand eram copil si vedeam oameni necajiti (fara o mana, fara vedere, muti, etc.) ma intrebam intotdeauna la ce as renunta eu daca as putea sa aleg. Atunci deschideam ochii larg sa cuprind cu privirea tot ce ma inconjura, inspiram adanc sa-mi umplu plamanii cu mireasma aerului si spuneam hotarat: "Sa ma lasi Doamne sa pot vorbi, te rog!". Ma fascineaza in continuare puterea cuvantului.

    RăspundețiȘtergere
  7. OK. Pe 3 august la Carturesti, langa Nottara; ora 18.30 sau cand poti tu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu ma bucur ca ne adunam din drumurile si vietile noastre pentru un pic de ragaz si de vorba. Pe curand.

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine